Tinekez » Specials » Spiritueel logeren

Gasten welkom! Verblijf in een klooster

Gasten welkom! Verblijf in een klooster Vroeger waren het vooral bedevaartgangers die als buitenstaander een of meer nachten bleven logeren in een klooster. Tegenwoordig trekken veel mensen zich regelmatig enkele dagen terug in een religieuze gemeenschap. Om er te studeren of te mediteren. Om rust en stilte te ervaren. En om inspiratie op te doen tijdens gesprekken met kloosterlingen en andere gasten. Het is niet noodzakelijk om zelf gelovig te zijn. Gasten zijn altijd welkom, welk soort bezinning zij ook zoeken. Er zijn in Nederland en Vlaanderen tal van religieuze gemeenschappen die open staan voor gasten van buitenaf. Het verlenen van gastvrijheid is zelfs niet zelden al eeuwenlang een van de taken van de kloostergemeenschappen.

Waar ga je naar toe

Het is belangrijk om je vooraf goed te oriënteren op de volgende mogelijkheden:
  • tot welke orde behoort een kloostergemeente. Het maakt voor de beleving van het kloosterleven veel uit of je in een contemplatieve (naar binnen gekeerde) gemeenschap verblijft of in een naar buiten gerichte gemeenschap
  • hoe is tijdens het verblijf het contact met de in het klooster levende broeders en zusters. In kloosters waar de bewoners niet of nauwelijks met elkaar spreken, heb je als gast weinig contact met hen. In andere kloosters kun je met elke bewoner een praatje aanknopen
  • eet je alleen, samen met andere gasten of samen met de gastenbroeder of gastenzuster
  • word je geacht de kerkdiensten bij te wonen en al dan niet actief mee te doen?
  • produceert de kloostergemeenschap eigen producten als bier, kaas, hosties, kruidenmengsels en/of brood? In dat geval is de sfeer in het complex een stuk levendiger en meer naar buiten gekeerd dan in kloosters waar men de dag vooral vult met meditatie en gebed.

Informatie opzoeken

De meeste kloostergemeenschappen hebben een eigen website, waarop je deze informatie kunt vinden.

Verder lezen

Ter illustratie bevat deze special impressies van verblijven in drie kloostergemeenschappen. In de priorij Emmaus in Maarssen leven de zusters hun eigen leven, heb je vooral contact met de gastenzuster en gebruik je de maaltijden samen met andere gasten. De Abdij van Postel kent een naar binnen gekeerde kloostergemeenschap, maar herbergt ook een winkel en een restaurant waar eigen producten als kaas en bier verkocht worden. De sfeer is daardoor enigszins toeristisch. Je eet samen met de gastenpater en wordt geacht na het eten te helpen bij de afwas. De Abdij van Tongerlo ten slotte is een naar buiten gekeerde gemeenschap, waarin je niet alleen eet met de gastenpater, maar ook wordt uitgenodigd tot contact met de andere bewoners.
De Abdij van Postel: inspiratie in het groen

De Abdij van Postel: inspiratie in het groen

In de Kempense bossen langs de grens tussen Nederland en België vind je de Abdij van Postel. Hier zoeken Norbertijner broeders al eeuwenlang inspiratie in de schoonheid van het goddelijk bestaan. Je k…
Priorij Emmaus: devotie op een 17de-eeuws landgoed

Priorij Emmaus: devotie op een 17de-eeuws landgoed

Of je nu echt religieus bevlogen bent, alleen op zoek naar stilte en bezinning of in alle rust wilt werken en studeren, je bent welkom op de Priorij Emmaus in Maarssen. Op het 17de-eeuwse landgoed Doo…
De Abdij van Tongerlo: stilte en gezelligheid

De Abdij van Tongerlo: stilte en gezelligheid

‘Stilte is een gewaardeerde bewoner. Wil hier rekening mee houden.’ Met deze woorden in de welkomstbrief benadrukken de kloosterlingen in het Belgische Tongerlo hun behoefte aan rust. Dit wil niet zeg…
Dominicanen Huissen: geestelijke vorming in moderne setting

Dominicanen Huissen: geestelijke vorming in moderne setting

Dominicus stichtte zijn orde in 1216 en stelde zich ten doel het evangelie door prediking uit te dragen. Bijna 800 jaar later huldigen zijn navolgers in Huissen (Gelderland) nog altijd dit devies, naa…
Wandelen van klooster tot klooster met de Wandelmaat

Wandelen van klooster tot klooster met de Wandelmaat

Ben je graag samen met anderen actief en wil je wel eens kennis maken met het leven in een klooster? Dan is een korte vakantie met De Wandelmaat een leuke gelegenheid. Schrijf je in voor een twee- tot…
Gepubliceerd door Tinekez op 28-01-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.