Tinekez » Specials » Pelgrimstochten

Pelgrimage in Nederland en België: bezinning naast de deur

Pelgrimage in Nederland en België: bezinning naast de deur Pelgrimage is al zo oud als het christendom, en wellicht nog wel ouder. Telde vroeger vooral het doel, een kerk of andere heilige plaats, later werd de tocht zelf een doel op zich. Tegenwoordig nemen mensen niet zelden een sabbatical op om te voet of per fiets naar Rome of Santiago de Compostela te gaan. Je hoeft echt niet ver te gaan om tot bezinning te komen. Ook in Nederland en België zijn mooie pelgrimsroutes te vinden. Van oorsprong zagen mensen een pelgrimage als een zoektocht naar God, een puur godsdienstige activiteit dus. Later werden mensen als boetedoening op bedevaart gestuurd. Daarmee kwam de bedevaart als zoektocht naar jezelf dus al in beeld, al speelde religie nog altijd een belangrijke rol. Tijdens de Romantiek ging je als pelgrim ‘terug naar de natuur’, raakte je verbonden met het pure leven. De religieuze beleving raakte (tijdelijk) op de achtergrond.

Algemeen spiritueel

Onze tijd kent een nieuwe opleving van de pelgrimage. Het (christelijk) geloof staat daarbij weer iets meer centraal dan tijdens de Romantiek, al zien vele pelgrims zo’n tocht wel vooral als een algemene spirituele belevenis. Je raakt aan de kern van je leven, denkt na over de zin ervan. Je markeert een overgang of verwerkt een ingrijpende gebeurtenis.

Samen of alleen

Veel pelgrims ondernemen hun tocht alleen, vanuit de gedachte dat je stilte in jezelf nodig hebt om tot bezinning te komen. Bovendien maak je juist tijdens een bedevaart makkelijk contact, op pleisterplaatsen overdag en in logementen waar je samen met andere pelgrims overnacht. Wil je liever samen met andere mensen wandelen en onderweg gesprekken kunnen voeren, dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor. Daarover lees je meer in deze special.

Dichtbij huis

Je hoeft niet helemaal naar internationaal bekende bedevaartsoorden als Rome en Santiago de Compostela te gaan als je voor een dag, meerdere dagen of zelfs langere tijd op pelgrimstocht wilt gaan. In Nederland en België lopen voldoende pelgrimsroutes, waar je alleen of samen met anderen aan de wandel kunt gaan. Deze routes kunnen een doel op zich zijn, maar je kunt ze ook zien als een voorbereiding op een buitenlandse bedevaart.

Wandelen: goed voor je!

Langdurig wandelen is niet alleen goed voor de geest, het is ook een gezonde bezigheid voor het lichaam. Loop je in een tempo van 5-6 kilometer per uur, dan verbruik je elk uur tussen de 250 en 300 calorieën. In tegenstelling tot bij meer intensieve sporten is de kans op blessures klein, al is een eenvoudige warming up en cooling down altijd aan te bevelen. Ook moet je een wandelconditie rustig opbouwen en niet meteen 25 kilometer per dag gaan lopen.
Met wandelen verbruik je energie, maar je krijgt er ook energie voor terug. In de buitenlucht maakt het lichaam het hormoon serotonine aan, dat een energiek gevoel geeft. Bovendien komt daar, als je gedurende enige tijd actief bezig bent, ook nog het ‘happy’ hormoon endorfine bij, dat een prettig, tevreden gevoel geeft.
Pelgrimspad: van volksgeloof tot devotie

Pelgrimspad: van volksgeloof tot devotie

Het Nederlandse Pelgrimspad: een mooie natuurroute langs uitingen van oud volksgeloof en levende devotie. Onderweg beleef je iets van het middeleeuwse pelgrimsgevoel: lange dagmarsen met slechts af en…
Wandelroute het Jabikspaad: op zoek naar Jacobus

Wandelroute het Jabikspaad: op zoek naar Jacobus

Karel de Grote zag het al in een droom: er liep via de sterren een lijn van de Friese zee naar het Spaanse Galicië, waar het lichaam van de heilige Jacobus begraven lag. Tegenwoordig is de pelgrimage…
Pelgrimage in Zuid-Limburg: wandelen vol bezinning

Pelgrimage in Zuid-Limburg: wandelen vol bezinning

Wandelen, bidden en praten. Dat is wat de deelnemers bindt tijdens een gezamenlijke wandeling van Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden in Zuid-Limburg (SPV). De pelgrimages vinden plaats tijdens religi…
Wandelen van klooster tot klooster met de Wandelmaat

Wandelen van klooster tot klooster met de Wandelmaat

Ben je graag samen met anderen actief en wil je wel eens kennis maken met het leven in een klooster? Dan is een korte vakantie met De Wandelmaat een leuke gelegenheid. Schrijf je in voor een twee- tot…
Gepubliceerd door Tinekez op 19-07-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.