Tinekez » Specials » Mystieke musea

Geestelijk erfgoed: van prehistorie tot huidige tijd

Geestelijk erfgoed: van prehistorie tot huidige tijd Al ver voor onze jaartelling en de komst van het christendom zochten mensen naar duiding en bezinning. Die vonden ze aanvankelijk in de natuur, maar later vooral in diverse religies. De laatste tijd is er juist weer meer aandacht voor alternatieve en oude vormen van mystiek, zoals hekserij en de mystieke beleving van de natuur. In tal van Nederlandse musea vind je boeiende informatie over ons geestelijk erfgoed. Over hekserij (het inzetten van krachten in de natuur voor geestelijk en lichamelijk welzijn) vind je een sympathiek museum in het Friese Appelscha: de Heksehoeve. Het wordt bestierd door een echte heks, die je ontvangt met (gewoon) koffie of thee en je uitleg geeft over de rituelen die je in het museum vervolgens zelf kunt uitvoeren. Leuk voor zowel jonge als oudere heksen. Man en vrouw!

Grafmonumenten

Een andere erfenis van ver voor onze jaartelling vormen hunebedden en andere grafheuvels. Hier begroef men ooit zijn doden. Tegenwoordig zoeken veel mensen bezinning in de nabijheid van een hunebed of grafheuvel. Ze voelen dat deze plek hen positieve energie verleent. Dit is minder vergezocht dan het misschien lijkt. Grafmonumenten werden doorgaans geplaatst op leycentra, plekken waar energiebanen (die onder de grond stromen) elkaar raken en versterken. In het Hunebedcentrum in het Drentse Borger kom je van alles te weten over hunebedden, de mensen die deze bouwden en het geloof dat met hun dodencultuur samenhing.

Religie

Vele musea in Nederland richten zich op het religieus erfgoed van ons land, vooral het christendom. Niet zelden gaat het daarbij om een wat saaie en statische opsomming en expositie van religieuze objecten. Enkele musea maken er gelukkig wel iets bijzonders van en geven je als bezoeker het gevoel dat je een of meerdere religies na afloop beter kunt plaatsen in onze cultuur en geschiedenis. Of ten opzichte van elkaar.

Jodendom, christendom...

In het Joods Historisch Museum in Amsterdam kom je veel te weten over de Joodse religie, de invloed ervan op onze Nederlandse taal en gebruiken en over de eeuwenoude vervolging van Joden. Het Catharijneconvent in Utrecht richt zich vooral op het christendom, de verschillende stromingen daarbinnen en de huidige betekenis ervan.

...en de islam

Een echt dagje uit voor jong en oud is Oriëntalis bij Nijmegen. Vroeger een openluchtmuseum over het Bijbels land, nu een kijk- en doemuseum over het Midden-Oosten van christendom, jodendom en islam. Levendig en uiterst leerzaam voor een ieder die denkt dat deze drie religies tegenover elkaar zouden moeten staan. Ze lijken echter meer op elkaar dan je zou denken.

Leven in een klooster

Iedereen ten slotte die wel eens wil weten hoe een klooster er vroeger uitzag en hoe monniken daar destijds leefden, moet eens een kijkje nemen in Klooster Ter Apel, op de grens van Groningen en Drenthe.
Heksehoeve: museum vol lieve rituelen

Heksehoeve: museum vol lieve rituelen

Heksen zijn vreedzame mensen met kennis van natuurlijke geneeswijzen en spirituele rituelen. Door de eeuwen heen werden ze vaak verdacht gemaakt, vervolgd en zelfs veroordeeld. Hoog tijd dus om eens k…
Drents hunebed: megalithische erfenis van de Lage Landen

Drents hunebed: megalithische erfenis van de Lage Landen

Mythische grafheuvels die uitnodigen tot meditatie en ritueel? Gewoon een hoop stenen van vijftig eeuwen oud? Of je het nu spiritueel of nuchter bekijkt: hunebedden fascineren bijna iedereen. En het b…
Joods Historisch Museum: rituelen en geschiedenis

Joods Historisch Museum: rituelen en geschiedenis

Het Joods Historisch Museum is gevestigd in vier synagogen, die tegen elkaar ‘aangeplakt’ staan in het centrum van Amsterdam. Ze vormen een opvallend bewijs van de toeloop van joodse immigranten naar…
Catharijneconvent: eigentijds museum over religie

Catharijneconvent: eigentijds museum over religie

Een uniek museum voor kerkelijke kunst. Dat was Museum Catharijneconvent ruim 25 jaar. Nu bezoekers niet meer vanzelfsprekend op de hoogte zijn van bijbelverhalen en christelijke tradities, is het mus…
Orientalis: cultuur en religie in het Midden-Oosten

Orientalis: cultuur en religie in het Midden-Oosten

Een brug slaan tussen de religies uit het Midden-Oosten: jodendom, christendom en islam. Aanzet geven tot bezinning. En dat alles ingebed in de kleurrijke sfeer van een oosterse bazar, Romeinse straat…
Klooster Ter Apel: levendig kloostermuseum

Klooster Ter Apel: levendig kloostermuseum

Het smalste stukje Groningen, ingeklemd tussen Drenthe en Duitsland, herbergt sinds de 15de eeuw een plek waar gastvrijheid en gemeenschapszin centraal staan: Klooster Ter Apel. Er wonen geen kruisher…
Gepubliceerd door Tinekez op 17-07-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.