Tinekez » Specials » Maleisisch borneo

Maleisisch Borneo: een zee van groen en oude cultuur

Maleisisch Borneo: een zee van groen en oude cultuur Veel Nederlanders associëren het immense eiland Borneo met het land Indonesië. Dat is niet zo gek. Indonesië is immers een oud-kolonie van Nederland en daardoor een bekend land voor ons. Toch deelt de Indonesische provincie Kalimantan het eiland Borneo met twee andere landen: Maleisië en Brunei. In deze special lees je vier reisverhalen over deze twee intrigerende landen. Het land Maleisië is opgedeeld in West-Maleisië en Oost-Maleisië. Het westelijk deel ligt op het Aziatisch vasteland, tussen Birma, Thailand en Singapore. Het oostelijk deel van Maleisië bevindt zich op het eiland Borneo en bestaat uit de twee deelstaten Sarawak en Sabah. Beide grenzen op het eiland aan de Indonesische provincie Kalimantan. Tussen Sarawak en Sabah ligt nog het kleine oliestaatje Brunei ingeklemd.

Steeds meer vakantiegangers naar Maleisië ontdekken ook de pracht van Maleisisch Borneo. En dat is niet verwonderlijk, het is er bijzonder mooi en interessant. Toch is het er over het algemeen een stuk rustiger dan op het Maleisisch vasteland. De volgende bestemmingen zijn de moeite van een bezoek zeker waard:

  • Hoofdstad van Sarawak, Kuching. Een vriendelijke stad aan een rivier, waar je nog veel herinneringen aantreft aan de 'witte radjah's': gedurende zo'n honderd jaar werd dit gebied bestuurd door de Engelse Brooke-dynastie. Daarnaast is een bezoek aan het Sarawak-museum een goede voorbereiding op een reis door Sarawak.
  • In een rondreis door Sarawak mogen de volgende plaatsen niet ontbreken: het orang utan-reservaat, een tocht met een longboat en het verblijf in het longhouse van een traditioneel Iban-dorp en een wandeling door Nationaal Park Bako, waar de zeldzame langneusaap leeft.
  • Het grottenstelsel van Unesco Werelderfgoed Gunung Mulu. Naast schitterende druipsteengrotten en een 'grot als een kathedraal' kun je hier heerlijk wandelen, leren overleven in de jungle en tegen de avond uitkijken naar tienduizenden uitvliegende vleermuizen.
  • Klein maar fijn: oliestaatje Brunei. De sultan van Brunei was ooit de rijkste man ter wereld en liet de mooiste moskeeën bouwen. Ook vind je hier het 'Venetië van het Oosten', kun je jungletochten maken en is sterke drank weliswaar niet te koop, maar je mag het wel meebrengen.
Kuching, Sarawak: in het voetspoor van de Brooke-dynastie

Kuching, Sarawak: in het voetspoor van de Brooke-dynastie

Ruim honderd jaar, van 1841 tot 1946, regeerden er blanke vorsten over Sarawak, de Maleisische deelstaat op het eiland Borneo. Het leven van de drie, James, Charles en Vyner Brooke, leest als een avon…
Sarawak: van blaaspijp tot langneus

Sarawak: van blaaspijp tot langneus

Het zuidwesten van de Maleisische deelstaat Sarawak, rondom hoofdstad Kuching, is een paradijs voor liefhebbers van natuur. De nationale parken en natuurreservaten zijn goed toegankelijk en bieden een…
Werelderfgoed Gunung Mulu: grotten als kathedralen

Werelderfgoed Gunung Mulu: grotten als kathedralen

In sommige grotten kun je meerdere Boeing 747’s parkeren. Andere huisvesten miljoenen vleermuizen, die tegen zonsondergang in strakke formatie uitvliegen. Maar het mooist zijn de grotten waar stalagmi…
Brunei: een ‘droog’ land met sappige regenwouden

Brunei: een ‘droog’ land met sappige regenwouden

Brunei? Is dat een stad? In de Perzische Golf? Wat heb je daar te zoeken? Deze en andere reacties vielen ons ten deel toen wij aankondigden Brunei te gaan bezoeken. Zelf kenden wij ook slechts vage ve…
Gepubliceerd door Tinekez op 10-05-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.